Бан Ки Мун поздравио прекид ваздушних удара у Алепу

21-10-2016 11:33:53 | | / vostok.rs |


Генерални секретар УН поздравио је у сиријском Алепу прекид ваздушних напада, који је објавила Русија.

„Поздрављам једнострану паузу ваздушних напада који је објавила Русија, а која је почела данас. То је помогло да се отвори пут за испуњавање плана УН за медицинску евакуацију“, изјавио је Бан Ки Мун на неформалном састанку Генералне скупштине УН.

Он је истакао да се агенције УН спремају да изведу медицинску операцију и хитну испоруку медицинских средстава за рањене и болесне становнике источног Алепа. Бомбардовање источног Алепа је прекинуто у складу са паузом у војним операцијама у сиријском граду, потврдио је специјални изасланик генералног секретара УН за Сирију Стафан де Мистура.

„Бомбардовање је заиста прекинуто. Такве информације смо данас добили. У неким деловима су потпуно прекинути још 18. октобра“, рекао је изасланик. У понедељак је Русија најавила да ће у Алепу од 20. октобра увести хуманитарну паузу oд 8 до 16 часова по локалном времену и зауставити своје ваздушне нападе како би цивили могли да изађу из источног дела града који држе терористи и да би хуманитарни конвоји безбедно дошли до оних који остају у граду.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут