Америка јача привредне везе с Индијом

26-07-2014 01:35:38 | | Тањуг/ capital.ba/ mojenovosti.com |

Америка жели да подстакне трговинску размјену са Индијом о чему ће бити ријечи током наредне посјете америчког државног секретара, Џонија Керија, Њу Делхију.

„Наша трговинска размјена са САД повећана је за петину од 2000. године и на годишњем нивоу достигла је 100 милијарди долара“, објаснила је замјеник индијског државног секретара за односе са централном и јужном Азијом, Ниша Бишвал, приликом посјете америчком конгресу, преноси АФП.

„У наредним годинама трговинску размјену са САД можемо још да повећамо за петину“, додала је индијска званичница.

Џони Кери треба да посјети Индију 31. јула, како би присуствовао петој рунди Стратешког дијалога између Индије и САД.

Ово је прва посјета америчког званичника Њу Делхију од доласка на власт индијског премијера, Нарендра Модија, која ће у први план ставити стратешки значај односа Индије и САД.

Како је планирано, индијски премијер Моди би у септембру требало да оде у званичну посјету САД гдје ће се срести са председником Бараком Обамом.

Претходна америчка влада забранила је 2005. године издавање визе индијском премијеру Модију за улазак у САД, који је на тој функцији од 2001. након нереда у федералној држави Гуџарат у којима је погинуло више од 1.000 демонстраната.

Односи између Њу Делхија и Вашингтона су се поново погоршали крајем 2013. после хапшења помоћнице индијског генералног конзула, Девјани Хобрагаде, у Њујорку, због лажних изјава за добијање визе за њену кућну помоћницу.