Ватерполисти Србије у финалу ЕП!

26-07-2014 02:03:43 | | РТРС, фото: РТРС/ mojenovosti.com |

Ватерполо репрезентација Србије пласирала се у финале Европског првенства у Мађарској побједом над Црном Гором 10:9 (3:5, 1:2, 3:2, 3:0).

Екипа Дејана Савића од почетка меча била је у засотатку, али је успјела да се врати и на крају оствари велики тријумф.

Црна Гора је много боље почела дуел, имала је у неколико наврата четири гола предности, а пресудна је била одлука Савића да првог голмана Гојка Пијетловића замијени Браниславом Митровићем који није примио ниједан гол.

Србија је посљедњу деоницу добилаљ са 3-0, а коначан резултат је уједно и једино вођство Србије на овој утакмици. Стефан Митровић постигао је три, Милош Ћук и Филип Филиповић по два, а Гоцић, Никић и Алексић по један гол. На другој страни, три је постигао Јановић, а по два браћа Бргуљан.

Ривал Србије у финалу које се игра у недјељу биће домаћин Мађарска. Мађари су претходно побиједили Италију са 8:7.

Ток меча:

Дуел је почео веома борбено, као што се и очекивало, а Србија је у прва два минута преко Мандића и Пијетловића пропустила двије велике шансе за вођство.

Казна је стигла у сљедећем нападу, Бргуљан је погодио уз огромну непажњу србског голмана. Гојко Пијетловић је изузетно лоше почео, па су Црногорци брзо стигли до 2:0. Јановић је погодио у ситуацији са играчем више.

Србија је затим смањила у сљедећем нападу. Гоцић је погодио уз стативу и уз помоћ голмана Црне Горе. Лоше је играла Србија у одбрани на старту, па је Јановић у петом минуте погодио за 3:1 послије непажње Гоцића.

Већ крајем прве деонице Савић је морао да тражи тајм-аут. Бргуљан је погодио за 4:1 из контре. Уз слабу игру у одбрани србски тим није имао ни среће, пошто је три пута у првих шест минута погодио оквир гола противника. Бргуљан је 90 скеунди прије краја погодио за 5:1. Србија је 50 секунди прије краја прве дионице смањила голом Филиповића, али тек након што је Црна Гора добила два искључења.

Пет секунди пред крај прве дионице Митровић је вратио наду - 5:3. Почетком друге дионице наставили су се проблеми тима Србије. Бргуљан је погодио за 6:3, а након тога и Ивовић за 7:3. Србија је заиграла нешто боље у одбрани, али је напад био веома слаб.

Успјела је Србија да преко Митровића смањи на 7:4, а петерац за 7:5 није искористио Филиповић, те имала неколико прилика у финишу првог дијела да приђе на минус два, али Радић је добро бранио па је Црна Гора имала 7:4 послије 16 минута.

Млађан Јановић је на старту другог дијела повећао на 8:4, а Црна Гора је без већих проблема успјевала да сачува предност. Прлаиновић је украо лопту и асистирао Митровићу за 8:5, али је Србија поново пропустила неколико шанси да се додатно приближи ривалу. Ипак, Милан Алексић је успио да искористи добру асистенцију Ћука и погоди за 8:6 на три и по минута прије краја треће дионице.

Дјеловали су и Црногорци нервозно у тим тренуцима, а Филиповић је два минута касније погодио за 8:7 послије сјајног додавања Прлаиновића. Имао је србски тим и напад са играчем више за 8:8, али није га искористио, па је Никола Јановић из невјероватне позиције шраубом са седам метара погодио за 9:7.

Митровић је на старту посљедње дионице погодио за 9:8, а прилику за изједначење пропустио је Прлаиновић који је погодио стативу. Ипак, Србија је играла као у трансу у тим тренуцима. Веома борбена игра донијела је и резултат - Ћук је фантастичним голом изједначио, а Никић је нешто касније донио и прво вођство - 10:9.