Сарадња Русије и Саудијске Арабије има огроман потенцијал

23-10-2016 12:58:32 | | / vostok.rs |


Сарадња Русије и Саудијске Арабије има огроман потенцијал, изјавио је министар енергетике Русије Александар Новак током састанка у Ријаду са министром енергетике ове краљевине Халидом ел Фалихом.

„Сарадња Русије и Саудијске Арабије има огроман потенцијал, али она досад није довољно реализована. Најважније је да се крећемо у том правцу“, рекао је Новак. Он је истакао да је током његовог првог одласка у Ријад саудијска страна показала „гостопримство и срдачност“.

Новак је додао да се током посете саудијској државној нафтној компанији „Сауди Арамко“ руска делегација уверила у културу производње и висок професионализам менаџмента и да је било речи о изгледима за технолошку сарадњу.

Министар енергетике Саудијске Арабије Халид ел Фалих очекује да ће земље произвођачи нафте моћи да постигну заједничку одлуку на састанку ОПЕК-а крајем новембра.

„Данас наш састанак представља важну тачку у координацији процеса за постизање споразума између земаља ОПЕК-а и других земаља произвођача нафте крајем новембра“, рекао је Фалих током састанка са Новаком.

„Данашњи сусрет најбоље је показао намеру Саудијске Арабије да стабилизује нафтно тржиште“, закључио је саудијски министар. Он сматра да ће Саудијска Арабија и Русија изразити став који ће бити охрабрујући сигнал за тржиште нафте. ОПЕК је на неформалном састанку у Алжиру 28. септембра усагласио ограничење производње у распону од 32,5-33 милиона барела нафте дневно, међутим нема договора о конкретним границама за сваку од земаља организације. Коначна одлука требало би да се донесе на званичном састанку ОПЕК-а 30. новембра у Бечу. Организација очекује да се мерама за стабилизацију тржишта придружи и низ других земаља које производе нафту, а пре свега Русија.