Нови турски став спреман за усвајање

24-10-2016 08:29:43 | | / vostok.rs |


Предлог новог устава Турске, који предвиђа увођење система извршног председништва, спреман је и ускоро ће бити предат парламенту на усвајање, изјавио је турски премијер Бинали Јилдирим.

Како је рекао, скупштина би могла да већином гласова одобри нови устав уколико скупи уставну већину од 367 гласова, или да распише референдум о његовом увођењу, за који је потребно да гласа најмање 330 посланика.

Према речима заменика председника Партије правде и развоја Хајатија Јазиџија, референдум би могао бити одржан већ у априлу 2017. године. „Наша партија је завршила предлог новог устава, који подразумева увођење председничког система вођење државе. Планирамо да га предамо парламенту што је пре могуће“, рекао је Јилдирим пред активистима његове странке у граду Афион.

Тренутно, Партија правде и развоја у парламенту има 316 посланика од укупно 550, док Партија националног покрета, која такође подржава увођење председничког система, има 40 места. Преостале друге две партије противе се увођењу председничког система и оптужују председника Реџепа Тајипа Ердогана да на тај начин покушава да у Турској уведе апсолутизам.