ЕУ дала ултиматум Белгији због трговинског споразума са Канадом

24-10-2016 09:32:34 | | / vostok.rs |


Европска унија дала је Белгији рок од 24 сата да се изјасни да ли ће да потпише Споразум о слободној трговини са Канадом (ЦЕТА), који блокира белгијска покрајина Валонија.

Валонија је одбацила ултиматум, наводећи да је разочарана новим предлогом Европске комисије о зашити улагања.

„Предат нам је разочаравајући документ и паралелно нам се даје ултиматум. То зачуђује. Намеће нам се питање — с којим циљем“, наводе блиски сарадници шефа валонске владе Пола Мањете.

Мањета одбија ЦЕТА и сматра да ултиматум није у складу с демократским процесом, рекао је његов портпарол. ЕУ је јуче позвала Белгију да до понедељка увече обелодани да ли ће да потпише споразум, јер у случају да се то не догоди, неће се одржати самит о потписивању Споразума о слободној трговини ЕУ и Канаде, предвиђен за четвртак у Бриселу. Белгија је једина од 28 земаља ЕУ која није пописала ЦЕТА, споразум који се односи на више од 500 милиона Европљана, јер га блокира Валонија, која има 3,6 милиона становника. Белгија има седам парламената и када потписује неки међународни уговор, сваки мора да га ратификује. Истовремено, за потписивање ЦЕТА Европској унији треба одобрење свих 28 чланица.