Рјабков: Москва припремила асиметричан одговор на америчке санкције

24-10-2016 02:29:24 | | / vostok.rs |


Москва је припремила „низ мера“ у облику асиметричног одговора на америчке санкције, изјавио је заменик руског шефа дипломатије Сергеј Рјабков.

„Америчка политика санкција према Русији траје већ дуже време. Искористили смо тај период да бисмо предузели одређена истраживања и припрему низа мера које би могле да се примене у асиметричном режиму“, рекао је Рјабков у Савету Федерације.

За сада нема предуслова за министарски састанак о Сирији у „лозанском формату“, изјавио је Рјабков. „Искрено, тренутно не видим никакве предуслове за министарски састанак. Наравно, министри ће одлучити, ситуација се може брзо променити и, наравно, све зависи од тога какав ће бити развој ситуације на терену. Али за сада је питање да се реализују постојећи договори“, истакао је Рјабков. Он је додао да стручњаци Русије и других земаља који су прошле недеље имали дводневни састанак „врло добро знају све околности, тј. да одозго не треба да постоје никакви додатни политички импулси“.

Заменик шефа руске дипломатије рекао је данас да је хуманитарна пауза у ваздушним нападима на Алеп завршена у суботу, и да Москва не размишља о новом примирју.

Он је додао да ће продужетак примирја зависити од акција снага сиријске опозиције на терену. Они који се противе акцијама Русије морају да „обезбеде адекватно понашање невладиних снага које су конкретно онемогућиле евакуацију оних којима је потребна медицинска помоћ што је био циљ за време примирја“. То се није догодило за последња три дана, рекао је Рјабков.

Рјабков је додао да Москва и Дамаск испуњавају све постигнуте договоре о Сирији. И ми и Дамаск испуњавамо споразуме у целости, истакао је Рјабков.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут