Раздвајање терористичких група и „умерене“ опозиције у Сирији се није десило

24-10-2016 02:47:50 | | / vostok.rs |


Раздвајање терористичких група и такозване „умерене“ опозиције у Сирији се није десило, па можемо да се запитамо да ли је то могуће постићи; дешавања у Алепу не доприносе ни хуманитарним паузама ни решавању сукоба у целини, изјавио Песков.

„Свих ових дана настављено је гранатирање контролних пунктова, напади терористичких група на главне путеве преко којих може да се достави хуманитарна помоћ, а првенствено пута Кастело“, рекао је Песков коментаришући хуманитарну паузу у Алепу.

„Све ово, наравно, чини изузетно тешким, ако не и немогућим, формирање хуманитарних конвоја. Због тога, док не дође до раздвајања терористичких група и такозване ’умерене‘ опозиције, може да се помисли да ли је то уопште могуће“, истакао је Песков.

„Засад то никоме не успева, укључујући и оне који су преузели одговорност за то. Све то нити доприноси паузама, нити процесу пружања хуманитарне помоћи, ни решавању сукоба“, закључио је он.

На питање да ли је правилно схватити да се хуманитарне паузе неће обнављати док се не раздвоје терористичке групе и умерена опозиција, Песков је рекао да не треба повезивати наставак хуманитарне паузе у Сирији са процесом раздвајања. „Нисам то рекао, према томе, не треба тако схватати. Понављам да је, што се тиче детаља наставка или неких операција, потребно да се обратите нашој војсци“, рекао је он. Он је додао да не би могао да процени шансе за наставак хуманитарне паузе у Сирији.