Картер: САД припремају терен за копнени напад на Раку - Русија није учесник

26-10-2016 10:44:39 | | фото: © Martin Bureau / AFP/ vostok.rs |


Коалиција коју предводе САД се креће ка практичној фази напада на "главни град" терориста ДАЕШ-а Раку у Сирији, која би могао да почне пре него што се добије битка за Мосул, речи су америчког секретара за одбрану Ештона Картера.

"Већ смо почели припреме за почетак изолације Раке", рекао је шеф Пентагона на конференцији за новинаре у Паризу са француским колегом Жан-Ив Ле Дрианом.

Према Картеру, двојица званичника су се сложили да ће војска коалиције од 13 држава, чији су се представници окупили у француској престоници, наставити са осећајем "хитности и фокуса" и потврдили раније изјаве да бити вероватно "преклапање" са нападом на Мосул, који је почео раније овог месеца.

Раније у уторак, француски председник Франсоа Оланд је упозорио да се многи терористи из Мосула једноставно могу искрасти међу избеглицама, осим ако их коалиција одсече.

У Раки је пре почетка борби било око 6.000 терориста, а Раку, коју је Картер описао као "седиште оперативног планирања терориса" ће бранити око 3-4,000 терориста по његовим речима.

Картер је навео да ће највећи део јуришних снага бити састављен од "способних и мотивисаних локалних снага које одредимо".

"Трајни пораз Исламске државе не може се постићи са стране, то се може постићи само ако нам омогуће Сиријци", рекао је Картер.

Борбе за Мосул, град од 1,5 милиона људи, пре него што је га је заузела "Исламска држава у 2014. години, очекује се да ће трајати неколико недеља или месеци.

"Мислим да све има позитивну тенденцију, и да би се тај напор требао реализовати у блиској будућности. И опет, не можемо говорити ни о блиској будућности, али је реализација неминовна ", рекао је један од високих званичника Пентагона.

Русија није позвана да се прикључи напорима коалиције коју предводе САД, а која је осудила учешће Москве у Сирији, иако је Москва званично позвана од стране сиријских власти и председника Башара Асада.

"Русија није учесник у нашем плану за Раку", рекао је Картер, који је инсистирао на томе да упркос распаду предложеног посредовања САД и Русије у прекиду ватре и оптужби за Алепо, две стране имају заједнички интерес у победи над терористима.

"Ми радимо на контактима са Русијом кроз веома професионалан војни канал. Канал је активан сваки дан,и сви се понашају врло професионално на обе стране", додао је Картер.

Курди, још једна велика фракција која је одиграла кључну улогу у борби против исламистичке претње у Сирији, како се очекује, остаће далеко од Раке, јер је она изван подручја коју они сматрају својом домовином.

"Искрено, Курди нису заинтересовани да иду на Раку. Они знају да могу да играју улогу у изоловању Раке али то није њихова намера, да се укључе у заузимање града", саопштио је Пентагон.

Сиријска администрација до сада није реаговала на план, иако је претходно осудила међународне снаге - које су подржале устанак против председника Асада од 2011 - за кршење суверенитета земље.

Коалиција коју предводе САД врши ваздушне ударе на Раку од 2014. године, упркос томе што нема мандат УН за дејства у Сирији. Такође није у позицији да спроведе свеобухватни копнени напад.

Упркос, како су саопштили да су "охрабрени" напретком кампање против терориста, Картер и Оланд су упозорили да коалиција може развити своју тактику и преусмерити своје напоре због самоубилачких напада у Европи.

Восток, РТ

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут