САД настављају са убијањем цивила у Сирији

26-10-2016 11:31:08 | | фото: © Khalil Ashawi / Reuters/ vostok.rs |


Око 300 цивила је убијено у једанаест бомбардовања које је спровела коалиција САД у Сирији, наводи се у најновијем извештају Амнести интернешенела.

Амнести наглашава да САД морају бити чисе када је реч о цивилима у борби против "Исламске државе".

Амнести такође сумња да америчка Централна команда, који усмерава коалиционе ваздушне нападе у Сирији, "могуће, врши незаконите нападе" у Сирији, нити да предузима неопходне мере да спречи убиства цивила.

"Бојимо се да коалиција под вођством САД значајно потцењује штете проузроковану цивилима у својим операцијама у Сирији", рекао је Лин Малоуф, заменик директора за истраживање у регионалној канцеларији Амнестиинтернешенела уБејруту.

"Крајње је време да америчке власти у пуној мери буду чисте што се тиче цивилних жртава проузрокованих коалиционим нападима у Сирији. Независна и непристрасна истрагу мора се извршити за било које потенцијалне повреде међународног хуманитарног права и извештаји треба да буду јавни. "

Амнести интернешенелистражује доказе, укључујући очевице, извештаје организација за људска права и медија, фотографије и видео снимке, као и сателитске снимке, које се односе на 11 коалиционим напада у Сирији. Према организацији, процењује се да је у 11 бомбардовања чак 300 цивила изгубило живот. До сада ниједан од ових смртних случајева није потврђен од страме америчке Централне команде.

Восток, РТ

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут