Путин: Обама обећао да ће раздвојити опозицију од терориста у Сирији

28-10-2016 10:18:06 | | / vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин потврдио је да му је амерички колега Барак Обама био обећао да ће за седам дана раздвојити терористе и опозицију у Сирији. Међутим, САД су прекинуле примирје, констатовао је руски председник током обраћања на Међународном дискусионом клубу „Валдај“ у Сочију.

„Они су признали да су део Алепа заузеле терористичке организације Нусра фронт и ДАЕШ. То је забележено на снимцима телевизија на којима видимо знамења ДАЕШ-а и Нусра фронта у одређеним подручјима Алепа“, рекао је Путин.

Он је саопштио да су САД такође биле признале да је потребно раздвојити те терористе од опозиције.

„И уверили су нас да они то раде. Након тога смо се договорили да заједно разделимо, директно на бојном пољу, ко је здрави део опозиције и да их не дирамо, а ко су терористи, које бисмо заједно са нашим америчким партнерима бомбардовали“, констатовао је Путин.

Према његовим речима, та обећања амерички званичници су више пута давали, укључујући и председника Барака Обаму.

„Још једном је то питање било покренуто на нашем састанку у Кини. Заиста, председник САД Обама предложио је још једном да се раздвоје (представници умерене опозиције од терориста)“, потврдио је Путин. „Чињеница остаје чињеница. Уместо да се терористи раздвоје од здравог дела опозиције, амерички партнери су сами прекинули примирје“, навео је шеф државе. Председник је навео да је неприлично пребацивати кривицу за догађаје у Сирији на Русију.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут