Лавров: Русија ће радити све што је потребно како би подржала Сиријце

29-10-2016 09:21:29 | | / vostok.rs |


Русија види очигледан недостатак алтернативе појачавању напора на сузбијању тероризма како би се елиминисао ризик од пораза на Блиском истоку, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров током разговора у Москви са својим иранским и сиријским колегама Мохамедом Џавадом Зарифом и Валидом Муалемом.

„За нас апсолутно не постоји алтернатива појачавању напора на сузбијању терориста, јер у супротном ризикујемо да изгубимо ову битку, не само у Сирији, већ и на читавом Блиском истоку и у Северној Африци“, истакао је Лавров на састанку са сиријским министром спољних послова Валидом Муалемом.

Русија ће радити све што је потребно како би подржала Сиријце, нарочито у условима санкција против њих, изјавио је Лавров. Он је на састанку са сиријским и иранским министром спољних послова рекао да очекује да буде пронађено конструктивно решење за сиријску кризу. „Ми у Сирији смо спремни да радимо на постизању политичког решења за сиријску кризу, а такође смо спремни за хитну обнову међусиријског дијалога без спољњег утицаја“, изјавио је шеф сиријске дипломатије Валид Муалем.

Он је додао да је позив за састанак учесника политичког живота у Сирији упућен још у мају ове године. „Међутим, САД и њихови савезници не дозвољавају да се одржи нова рунда“, истакао је он. Оружани сукоб у Сирији траје од марта 2011. године.

„Ситуација у Сирији захтева наш редован контакт како би се осигурала строга примена Резолуције 2254 Савета безбедности УН“, истакао је Лавров. Он је додао да се у „тој резолуцији јасно истичу приступи међународне заједнице решењу сиријске кризе, а посебно у погледу хитног почетка међусиријског дијалога без предуслова, током којег сами Сиријци без спољашњих утицаја треба да одлуче о судбини своје земље“.

„Истовремено са тиме треба да буду решавани хуманитарни проблеми и предузете мере за обезбеђивање прекида ватре, са изузетком ДАЕШ-а, Нусра фронта и осталих терористичких група“, додао је руски министар. Савет безбедности УН је у децембру 2015. године једногласно одобрио план за мирно решење сукоба у Сирији. Резолуцијом 2254 Савет безбедности позива на формалне преговоре представника сиријских власти и опозиције о политичком процесу транзиције у земљи.

Председник Сирије Башар ел Асад захвалио је руском лидеру Владимиру Путину и народу Русије за ефикасну помоћ у борби против тероризма, изјавио је Муалем.

„Председник Сирије Башар ел Асад наложио ми је да вам пренесем захвалност у његово име, у име сиријских власти и народа. Захвалност је упућена председнику Русије Владимиру Путину и читавом пријатељском руском народу за ефикасну помоћ у борби против тероризма“, рекао је Муалем на састанку са руским министром спољних послова.

Министар спољних послова Русије је након састанка са колегама из Ирана и Сирије изјавио да је делегација Сирије спремна да колико сутра оде на преговоре у Женеву.

„Потребно је обновити политички дијалог у Сирији. Делегација Дамаска спремна је колико сутра да дође у Женеву на преговоре са опозицијом“, рекао је Лавров. Шефови дипломатија Русије и Ирана Сергеј Лавров и Мухамед Џавад Зариф потврдили су принципијелну подршку суверенитету Сирије. Они су такође истакли да је потребно уништити тероризам и обновити сиријску привреду. „Ирански министар спољних послова и ја смо потврдили принципијелну подршку суверенитету, јединству територијалног интегритета Сирије и своју спремност да заједно радимо на решавању проблема, као што сам рекао, уништавања терориста, поновног успостављања мира, економског опоравка и обнове цивилне инфраструктуре“, рекао је Лавров на заједничкој конференцији за новинаре након састанка.

Било који покушај снабдевања терориста је забрањен и Русија ће инсистирати на имплементацији тог захтева Савета безбедности УН, укључујући и у контактима са САД, изјавио је Лавров.

„Могу да додам да постоје политички и практични аспекти којима се бави војска. Пресецање снабдевања није нечија жеља, већ захтев СБ УН. То је наведено у резолуцијама и Савет безбедности УН је забранио било какво снабдевање терориста, укључујући и из иностранства. И ми ћемо инсистирати на спровођењу услова СБ УН, укључујући и у контактима са земљама коалиције на челу са Сједињеним Америчким Државама. Имамо одговарајуће канале дијалога“, рекао је Лавров. Он је додао да су се шефови дипломатија Русије, Ирана и Сирије договорили да наставе рад у трилатералном формату, који је показао своју ефикасност.

Западни партнери Русије се само на речима боре против тероризма, док је Русија у потпуности одлучна да доведе борбу против тероризма до краја у пракси, изјавио је руски министар. „Наше западне колеге углавном се специјализују за неосноване оптужбе или искривљавање чињеница и на тај начин, заправо покривају терористе, а терористе треба убијати. И док се наши западни партнери само на речима боре против тероризма, ми смо одлучни да спроведемо дело до краја у пракси“, рекао је Лавров на конференцији за новинаре. Сиријски министар спољних послова Министар спољних послова Сирије рекао је да ће Дамаск наставити да се бори против тероризма и обећао је да ће Алеп бити ослобођен.

„Нећемо смањити наше напоре у борби против тероризма, ослобађању Алепа од терориста и обнављању јединства града. Хуманитарна ситуација такође мора да се узме у обзир. Током примирја у Алепу постало је јасно ко заиста нарушава прекид ватре и са којим намерама, као и ко спречава евакуацију цивила и рањеника.“ Он је рекао да САД нису спремне да раздвоје терористе и сиријске побуњенике. Муалем је додао да нема контаката између легитимних власти Сирије и коалиције предвођене САД, која изводи ваздушне нападе у Сирији без одобрења Дамаска, чиме нарушава међународни закон.