Брамерц: Србија ће пре или касније изручити Трибуналу три члана Српске радикалне странке

29-10-2016 10:19:02 | | / vostok.rs |


Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц рекао је да нема алтернативе за Србију да пре или касније изручи Трибуналу троје чланова Српске радикалне странке.

Када је реч о одлуци суда у Србији да не изручи Трибуналу троје чланова Српске радикалне странке, Брамерц каже да је за њега као правника та ситуација кристално јасна и да ће Србија као чланица УН морати да сарађује, односно да „нема алтернативе за Србију да пре или касније поступи по одлуци суда у овом случају“.

Брамерц је рекао да ће његов наредни извештај СБ УН зависити од додатних информација које је тражио од србских званичника, а које очекује у наредним данима.

„У зависности од одговора које ћу у наредним данима добити, извештај ће бити подједнако критичан као и претходни, или ћу у њему навести наду“, рекао је Брамерц за портал „Инсајдер“.

Брамерц каже да је још пре шест месеци навео забринутост због чињенице да није постављен тужилац за ратне злочине и због кадровских ресурса у Тужилаштву за ратне злочине и деловима полиције који се баве истраживањем тих злочина.

Он додаје и да се сумња у постојање политичке воље за спровођење националне стратегије за процесуирање ратних злочина, о чему је јуче разговарао са србским званичницима током посете Београду. Према његовим речима, став појединих политичара да се ратни злочинци дочекују као хероји, не помаже и наводи на закључак да се том питању не приступа на прави начин.