ЕУ и Канада ће наставити да координишу акције у вези са санкцијама Русији

31-10-2016 09:26:15 | | / vostok.rs |


ЕУ и Канада ће наставити да блиско координирају акције у вези са санкцијама које су на снази против Русије због ситуације у Украјини и подсећају да ће рестриктивне мере и даље зависити од пуне имплементације Минског споразума, наводи се у заједничком саопштењу усвојеном на самиту ЕУ—Канада.

„Настављамо тесно да сарађујемо и координишемо наше акције које се тичу рестриктивних мера које ће остати у вези са пуном имплементацијом Минског споразума и поштовањем суверенитета Украјине“, саопштиле су Европска унија и Канада.

Сиријa

ЕУ и Канада позвале су на хитан наставак примирја у Сирији и нове напоре за проналажење политичког решења сукоба, наводи се у заједничком саопштењу.

„Хитно је потребан прекид непријатељстава и напор за проналажење политичког решења како би се свим странама омогућило да се врате наставку међусиријских преговора када то дозволи ситуација на терену“, пише се у саопштењу.

„Оштро осуђујемо сталне повреде људских права и међународног хуманитарног права од стране свих учесника у сукобу, а посебно сиријског режима и његових присталица према сиријском народу“, наводи се у заједничком саопштењу. ЕУ и Канада су, такође, позвале на „деблокаду и обезбеђивање безбедног и несметаног хуманитарног приступа, како би се олакшала патња сиријског становништва у Алепу и другим местима“.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут