Чепурин: Време је за историјски заокрет

01-11-2016 10:03:33 | | фото: Радоје Пантовић/ vostok.rs |


Дошло је време за историјски заокрет, за успостављање сарадње истока и запада Европе, изјавио је амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин. Он је поводом Дана народног јединства, празника установљеног у знак сећања на дан када је 1612. године руска војска победила Пољаке и ослободила Москву, приредио коктел у амбасади у Београду.

Пријему поводом великог празника Дана јединства Русије, 4. новембра, поред патријарха србског Иринеја, присуствовали су србски посланици, представници културног и научног живота, чланови Посланичке групе пријатељства са Русијом, затим председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ, први човек Двери Бошко Обрадовић, као и легенда наше забавне сцене Ђорђе Марјановић.

Поздрављајући присутне, амбасадор Чепурин је истакао да је на данашњи дан важно да се сетимо достојних људи и догађаја, не делећи прошлост на бело и црно, бело и црвено. Осећај поноса на наше претке, историју и културу основ је за обнову наших земаља, и ми идемо тим путем, рекао је Чепурин.

„Узајамно разумевање између Руса и Срба је узор за друге народе Европе. Читав 20. век обележиле су поделе, ратови и сукоби унутар Европе. Знамо ко су мајстори ’завади па владај Европом‘, обогаћују се на несрећама Европљана. Данас се Европа, коју је Русија протегнула до Пацифика, скупила као шагринска кожа. Конфронтација у Европи је штетна по Русију, по Србију, по све Европљане. Дошло је време за историјски заокрет — успостављање сарадње између истока и запада континента. Надамо се да ћемо се управо у овом правцу извући из данашње кризе“.

Он је додао да ће на дан празника у Кремљу бити одржан велики пријем, на коме ће председник Владимир Путин доделити Орден пријатељства Емиру Кустурици, те да је то, по његовом мишљењу, знак поштовања и захвалности свим Србима. Да подсетимо, у част Дана Богородице Казањске и славне победе руске војске над Пољацима, председник Руске Федерације Владимир Путин је 2005. године прогласио 4. новембар државним празником — Даном народног јединства.

Идеја да се празник обележава баш на овај дан потекла је од Међурелигијског савета Русије. Зато овај празник није само световни — обележавају га сви становници Русије, односно представници разних вероисповести. За Русију су слога и јединство и узајамно разумевање изузетно важни, јер се та земља простире кроз десет временских зона. У Русији живи више од 170 народа, а готово сви су сачували своје корене, поштујући своју историју, али и једни друге. Дан јединства се, као и многи други велики празници у Русији, слави масовно на улици, али и свечано у државним институцијама.