Москва ван утабаних туристичких стаза

02-11-2016 03:42:37 | | / vostok.rs |

Представљамо вам мало позната места у руској престоници која вреди обићи.

Необичне галерије

MARS CenterMARS Center

Поред Државног музеја ликовних уметности „А. С. Пушкин“, Третјаковске галерије и Кремља, постоји и неколико приватних уметничких организација које у Москви приређују изложбе међународног карактера. Фонд културе „Јекатерина“ има изложбени простор на три спрата на Лубјанском тргу, тако да може организовати и три догађаја истовремено.

Центар МАРС један је од најстаријих простора у Москви који има своју збирку дела савремене уметности. Отворен још 1988. године, МАРС данас представља важно место за представљање дигиталног и аудио-визуелног стваралаштва.

Stella Art Foundation је невладина организација основана у новембру 2003. године на иницијативу колекционара Стеле Касајеве са циљем да подстиче међународну културну сарадњу, подршку руској уметности и младим уметницима, али и да обезбеди још једно место за изложбе савремене уметности у Москви.

Центар за фотографију „Браћа Лимијер“ део је уметничког кластера смештеног у некадашњој фабрици „Црвени октобар“, а највише пажње посвећује промоцији дела совјетске и руске фотографске уметности. Поред тога, у њему се организују и концерти и предавања, а центар је и издавач књига из области фотографије.

Свакако треба поменути и Центар савремене уметности „Винзавод“, први уметнички кластер смештен у некадашњем индустријском здању. Тамо се данас налази неколико галерија модерне уметности, уметнички студији и предузећа чије су делатности тесно повезане са уметношћу.

Град у градуExtreme MoscowExtreme Moscow

Московски метро је широм света познат по величанственој архитектури својих станица, па се често може чути како је то заправо изванредан музеј са најјефтинијим улазницама. Међутим, испод престонице постоји још један тајанствени свет, али на срећу доступан туристима који могу да обиђу неколико локација у овим подземним квартовима Москве. Бункер 42 налази се близу станице метроа „Таганска“. Ради се о подземном објекту саграђеном педесетих година, када је Хладни рат био на врхунцу. Данас је овде смештен интерактивни Музеј Хладног рата. „Стаљинов бункер“, недалеко од станице метроа „Измајловска“, такође је претворен у музеј.

Ипак, титулу најмистичнијег места у Москви с правом може да понесе река Негљинка. Авантуристи и истраживачи московског подземља тврде да се у њеном тунелу често могу видети духови. Овде можете доћи само у пратњи туристичког водича.


Москва међу звездама

Lori/Legion-MediaLori/Legion-Media

С обзиром на чињеницу да је СССР имао врло важну улогу и истраживању свемира, у Москви постоји много места занимљивих љубитељима космичких авантура. За њих се подразумева да ће прво обићи Музеј космонаутике где су изложени први вештачки сателит на свету, тоалет који се користи током летова у свемир, капсула у којој су боравили пси Козјавка и Одважна приликом своје космичке експедиције, личне ствари првог космонаута, узорци Месечевог тла, као и справе за вежбање у свемирским летелицама.

У Звезданом граду покрај Москве, некада затвореном за посетиоце, смештени су Центар за припрему космонаута „Ј. А. Гагарин“ и Музеј истраживања космоса. Тамо се може научити нешто о историји градње свемирских летелица и видети прва совјетска ракета, космонаутска одела и симулатори летења. Треба имати на уму да је посету потребно заказати два месеца унапред.

У парку ВДНХ у северном делу Москве налази се чувени павиљон „Космос“ где је изложен интерактивни модел будуће свемирске станице „Марс-Тефо“ у пуној величини. С једне стране, ово је пројекат из домена образовања, а са друге има улогу интерактивног музеја посвећеног истраживању Марса.

Московски планетаријум недавно је реконструисан, тако да поново може преузети улогу важног забавног, али пре свега научног и образовног центра руске престонице.


Надреалне вечере и прилика за селфи

„Страна которой нет“„Страна которой нет“

Москва је позната по ресторанима који спадају међу најгламурозније на свету, али у овом граду постоје и локали које одликују несвакидашњи менији или ентеријери. Тако, на пример, ако у ресторану „Кусочки“ наручите бифтек, он ће вам бити сервиран на малим елегантним вешалима, које ћете морати сами да уклоните помоћу хируршких маказа.

Ресторатер Владимир Перељман је отворио ланац од три локала под именом I Like: I Like Bar, I Like Grill, I Like Wine, као и један који се зове Beer & Brut. Посета њима пријаће вашим непцима, будући да су храна и вино изванредни, али и вашим очима – има много интересантних ствари које можете фотографисати и поставити на вашем налогу на Инстаграму. Одмах ћете приметити специфично осветљење које је добило бројне похвале, а ту су и тоалетне кабине у облику гигантске винске буради, лавабои у облику клавира, наопако постављени столови, као и бројни други необични детаљи, па посетиоци стално у току јела шаљу на интернет снимке ентеријера, хране и вина.

На крају, поменућемо да се мода „мачијих кафеа“, настала на Тајланду, проширила и на бројне градове Русије, укључујући Москву.

Марија Стамблер,
Руска реч