Више од 22 милиона већ гласало на председничким изборима у САД

03-11-2016 09:07:27 | | / vostok.rs |


Више од 22 милиона људи већ је изашло на рано гласање за новог председника САД, па већ постоје извесни наговештаји о исходу трке за Белу кућу, мање од недељу дана уочи изборног дана, преноси данас АФП.

Како показује рано гласање, Клинтонова води у неопредељеним државама Невади, Вирџинији и Колораду, што значи да би Трамп морао да победи у скоро свим другим неопредељеним државама и да одбрани своју позицију у поуздано републиканским државама, каже Бери Барден, професор политичких наука на Универзитету Висконсин у Медисону.

Засад, постоје знаци ентузијазма у корист Клинтонове међу раним гласачима латиноамеричког порекла, код жена и белих либерала. „Забрињавајући знаци за предизборни тим Хилари Клинтон су ниже бројке кад је реч о раном гласању Афроамериканаца и младих. Они су били кључни делови коалиције која је изабрала и реизабрала Обаму“, рекао је Барден.

Кад је реч о бројкама у корист демократске председничке кандидаткиње Хилари Клинтон, постоје и добре и лоше вести, при чему присталице Демократске партије у неким државама излазе на биралишта у већем броју него републиканци, али је зато излазност у корист Клинтонове мања међу младима и Афроамериканцима, наводи АФП. Француска агенција подсећа да су управо те две категорије — млади и Американци афричког порекла — кључни бирачи који су у Белу кућу довели Барака Обаму 2008. године.