Дуг Украјине УН-у може је лишити права гласа

04-11-2016 09:22:47 | | / vostok.rs |


Украјински дуг Организацији Уједињених нација може довести до тога да земљу лише права гласа на седници Генералне скупштине, преноси украјински лист „Вести“.

„Међу приоритетима за Украјину је пет организација — УН, Савет Европе, ОЕБС, СТО и Унеско. За операције УН за подршку миру до краја године треба да уплатимо 1,7 милиона долара, не узимајући у обзир годишњу чланарину у износу од 2,56 милиона долара“, саопштили су листу у МСП-у земље. Уплата износа је обавеза сваке чланице УН.

„Чланица Организације, која је Организацији дужна новац, лишава се права гласа у Генералној скупштини ако је сума његовог дуга у висини суме коју уплаћују за две године или већа од ње“, налази се у четвртој глави Повеље УН. Према информацијама „Вести“, украјински дуг пред међународним организацијама већ је већи 20 милиона долара. „Због неисплаћених 95 хиљада долара већ смо изгубили статус посматрача у Међународној организацији за виноградарство и шећерне организације истог тог нивоа“, наводи се у саопштењу.

У МСП-у Украјине су уверили да ће дуг бити враћен, а формирање дуга се објашњава закашњењем уплата Министарства финансија.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут