Oткривen Споменик кнезу Владимиру у Москви

04-11-2016 04:39:17 | | / vostok.rs |


На Боровицком тргу у центру Москве откривен је Споменик кнезу Владимиру, рад скулптора Салавата Шчербакова. Свечаности су, између осталих, присуствовали руски председник Владимир Путин, премијер Дмитриј Медведев, патријарх московски и целе Русије Кирил и остали високи званичници руске државе.

„Његова епоха је знала за многа достигнућа, али је најважнији, пресудни било покрштавање Русије“, рекао је Путин, говорећи на церемонији откривања Споменика кнезу Владимиру у Москви. Према речима шефа руске државе, тај избор је постао заједнички духовни извор за народе Русије, Белорусије, Украјине и „заложио се за вредности чије моралне и вредносне основе које одређују наш живот све до данас“. „Управо јака морална основа и јединство помогли су нашим прецима да превазиђу потешкоће, да преживе и побеђују у славу отаџбине, из поколења у поколење, јачајући њену снагу и величину“, нагласио је Путин.

„И данас је наш дуг да се заједно супротставимо савременим изазовима, ослањајући се на духовне завете, на непроцењиве традиције заједништва и хармоније, да идемо напред, обезбеђујући континуитет наше хиљадугодишње историје из генерације у генерацију“, казао је руски председник. Путин је изјавио да је откривање Споменика кнезу Владимиру значајан догађај како за Москву, тако и за целу Русију и за све руске сународнике који живе у иностранству. Он је навео да је симболично то што се откривање споменика дешава у Дану народног јединства. Према Путиновим речима, нови споменик је уважавање кнеза Владимира, који је посебно поштован као светац, државник и војник, као и духовни оснивач руске државе. Руски председник је нагласио да је кнез Владимир заувек ушао у историју као владар који је окупљао руске земље, као далековиди политичар, који је положио темеље јаке и централизоване државе.

Патријарх московски Кирил сматра да потешкоће у економији и политици постоје у сваком друштву, али губитак идентитета је пресуда за сваку државу, зато је за кнеза Владимира питање избора вере било питање избора читаве судбине свог народа. „Овај споменик сваког наводи да се преиспита да ли је заиста искрен у својој вери, у љубави према отаџбини, народу или жели да се дистанцира од свих и свега ради личне користи? Хришћанин је онај који прати Христа, не само када му то одговара, већ увек. Правог представника Христа не може, а да не боли срце не само за своје блиске, већ и за свој град, за своју земљу, за читав свет“, убеђен је руски патријарх.

„Споменик кнезу Владимиру је симбол јединства свих народа чији је он отац. То су народи историjске Русије, који данас живе у многим државама“, рекао је патријарх. Он је сигуран да се споменици оцу могу налазити свуда где живе његова деца. „У томе нема никаквих несугласица, али је лоше ако деца заборављају ко им је отац“, закључио је руски патријарх.

Руски кнез Владимир Велики био је најмлађи син кијевског кнеза Свјатослава и његове робиње Малуше. На власт је дошао 980. године након победе у рату против брата Јарополка. Владавину је започео обновом паганске религије поставивши на брду изнад Кијева статуе паганских богова. На светску политичку цену ступа у време грађанских ратова у Византији, када на захтева цара Василија II у Цариград шаље 6.000 својих војника да византијском владару помогну у грађанском рату.

Заузврат му је обећана рука цареве сестре Ане, али под условом да он и цео његов народ пређу у хришћанство. Цар Василије II је 989. године извојевао победу против Варде Фоке и Варде Склира у грађанском рату, али његова сестра никако није стизала у Кијев. Због неиспуњавања обећања од стране византијског владара, Владимир је предузео поход на Херсонес на Криму, који је и освојио. Након тога, Василије II је послао своју сестру кијевском владару. Они су се венчали у Херсонесу, а по доласку у Кијев Владимир је срушио статуе паганских богова, а у целој држави је организовано покрштавање народа. Након тога Владимир се посветио организовању цркве и оснивању школа у којима се образовало руско свештенство. Умро је 1015. године у Кијеву, а данас се слави 15. јула као Свети Владимир Равноапостолски.