Медведев: Не сме се дозволити распад Сирије на терористичке енклаве

05-11-2016 08:47:29 | | / vostok.rs |


Будућност Сирије треба да буде предвидљива. Она треба да постоји као самостална држава и не сме се дозволити да се арспадне на терористичке енклаве, изјавио је руски премнијер Дмитриј Медведев у интервјуу Централној телевизији Кине.

„Међутим, главно је учинити да будућност Сирије буде предвидива како би Сирија постојала као самостална држава која је способна да задовољи све своје потребе, а не да се распадне на низ терористичих енклава, што се нажалост десило са Либијом и неким другим земаљама Блсиког истока. Наш задатак је управо тај“, рекао је Медведев. Медведев је подсетио на позицију Русије у сиријском питању, коју је више пута поновио руски председник Владимир Путин.

„Она се закључује у томе да нема војног решења сиријског проблема. Снаге које желе мир у Сирији треба да седну за преговарачки сто и договоре се о будућности Сирије, о будућем политичком уређењу. То се не односи на судбину одређених лидера, иако се наравно то не може избацити из тог контекста. Не односи се ни на разговоре о личној судбини Башара ел Асада, иако је он актуелни, легитимни председник и треба да учествује у томе“, рекао је Медведев.

Премијер Русије је нагласио да је главно мирно решавање ситуације у којем би учествовале све конструктивне снаге. „У томе је и главни проблем — проблем одвајања оних који желе мир и имају конструктивне позиције од терористичких група. С тим у вези, у току је дискусија, прилично ватрена. На ту тему разговарамо са Сједињеним Државама, са Европљанима“, подсетио је он.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут