Време изласка Британије из ЕУ у рукама Лондона

05-11-2016 09:01:43 | | / vostok.rs |


Британска премијерка Тереза Меј уверена је да ће жалбом Врховном суду успети да поништи одлуку Вишег суда да влада мора да од парламента добије одобрење за покретање формалног процеса разлаза са ЕУ, изјавио је данас њен портпарол.

Мејова је у телефонским разговорима са немачком канцеларком Ангелом Меркел и председником Европске комисије Жан Клод Јункером, такође поновила да њен временски рок за активирање Члана 50 Лисабонског споразума ЕУ није измењен. Како је истакла, ту процедуру ће покренути до краја марта.

„Наш фокус ће бити на Врховном суду, где ћемо уложити жалбу и добити случај, и сигурни смо да ће нам то омогућити да испунимо рок који смо већ поставили“, рекао је њен портпарол новинарима.

Он је додао да ће Меј такву поруку упутити и у телефонским разговорима са француским председником Франсоа Оландом и председником Европског савета Доналдом Туском, који се очекују касније током дана. Истовремено, портпаролка ЕУ изјавила је да је тајминг изласка Британије из Уније у рукама Лондона након што је британски суд донео одлуку која би могла да одложи тај процес.

„Тајминг је у рукама британских власти“, рекла је новинарима портпаролка Европске комисије Мина Андрејева након што је премијерка Меј разговарала телефоном са председником Комисије Жан Клодом Јункером како би га обавестила о ситуацији након одлуке суда. Европска комисија је јуче саопштила да неће коментарисати одлуку Вишег суда Велике Британије да британски Парламент, а не Влада, треба да одобри почетак формалног процеса изласка те земље из ЕУ.

„Није на ЕК да спекулише о томе, јер постоје одређене ствари које још могу да се догоде у Великој Британији, да ли ће се Влада жалити или не. Није на нама да то коментаришемо“, рекао је портпарол ЕК Маргаритис Шинас, а пренео АП. У одлуци Вишег суда је наведено да премијерка Тереза Меј није имала овлашћења да покрене примену члана 50 Лисабонског споразума ЕУ, који омогућава држави чланици да напусти Унију.