Влада Српске затражила од СБ УН да Инцку наложи да не подрива Дејтонски споразум

05-11-2016 11:26:40 | | / vostok.rs |


Поводом изјаве високог представника за БиХ Валентина Инцка којом, према ставу Владе Републике Српске, директно крши међународно право и одредбе Анекса 10 Дејтонског споразума, Влада Републике Српске је позвала Савет безбедности УН да наложи високом представнику да престане са противправним и провокативним понашањем.

Инцко се у изјави за ”Волстрит Џорнал”, у издању за 1. новембар, заложио да ”западна заједница” смени председника Републике Српске Милорада Додика, односно он сматра да ”Додик гради сопствену империју...”, те да ”западна заједница треба да размотри могућност да га смени”.

Тим поводом је Влада Републике Српске упутила писма Инцку, чланицама Управног одбора Савета за имплементацију мира и амбасадама (мисијама) земаља чланица Савета безбедности УН.

Влада Републике Српске је у писмима изразила званични протест због Инцковог позивања на уклањање легално изабраног функционера у сувереној држави, чиме се крши начело неуплитања у унутрашње послове других земаља, као и Бечка конвенција о дипломатским односима. У писмима се констатује да Инцкова изјава представља директну повреду начела међународног права, према којем страним владама и међународној заједници није дозвољено уплитање у унутрашње послове суверених држава, него имају обавезу да поштују њихову политичку независност.

Влада Републике Српске у писму подсећа да је Међународни суд правде у предмету ”Никарагва против Сједињених Америчких Држава” констатовао да ”начело неуплитања подразумева право сваке суверене државе да своје послове води без уплитања споља”, те да је то начело ”саставни део међународног обичајног права”.

”Тражити да стране силе смене легално изабраног функционера у сувереној држави представља очигледно кршење основног начела међународног права. Исто тако, нарушава обавезу коју дипломате имају по основу Бечке конвенције о дипломатским односима 'да се не мешају у унутрашње послове државе'”, истиче се у писмима.

Влада Републике Српске подсећа да је Инцко обавезан да поштује међународно право и ограничена овлашћења која су високом представнику дале стране потписнице Анекса 10 Дејтонског мировног споразума.

”Инцкова изјава представља грубу повреду обавезе по оба основа. Из тог разлога, Влада Републике Српске присиљена је да изјави снажан приговор и разочарање његовом одлуком. Такво понашање подрива мир и безбедност у БиХ и невероватно је с обзиром на то да је његов мандат да пружа подршку у спровођењу цивилних аспеката Дејтонском мировног споразума”, наглашава се у писмима објављеним на сајту Владе Републике Српске.

Срна, Факти