Јункер: Ако Турска не испуни услове, неће бити напретка

06-11-2016 09:52:37 | | / vostok.rs |


Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер одбацио је претње Турске да ће се оглушити о обећања о заустављању прилива илегалних миграната у Европу уколико ЕУ не омогући Турцима безвизна путовања у државе-чланице Уније, јавља Ројтерс.

„Имун сам на претње турских лидера. Ако Турска не испуни постављене услове, неће бити напретка када су у питању визе“, рекао је Јункер, додавши да ће, ако споразум пропадне, „Турска бити крива за то“. Јункер је, такође, упозорио да се Турска удаљава од демократских вредности и ближих веза са Европом.

„Са жалошћу примећујем да се Турска удаљава од Европе, а не Европа од Турске“, закључио је председник Европске комисије.

Турска је у марту постигла са ЕУ споразум којим се сагласила да заустави прелазак илегалних миграната у Грчку у замену за финансијску помоћ за мигранте о којима се турске власти брину, обећање о укидању виза турским грађанима за путовања у већи део ЕУ и убрзане преговоре о чланству у ЕУ, подсећа британска агенција.

Међутим, дошло је до застоја кад је реч о плану да се Турцима омогући безвизни приступ Европи, при чему Брисел најпре тражи од Турске да измени своје антитерористичке законе, које сматра прешироким. Европски лидери критикују Турску и због јучерашњег притварања лидера главне турске прокурдске опозиционе партије. Иако Јункер није директно коментарисао та хапшења, он је реакцију владе на неуспели покушај пуча у Турској, који је изведен 15. јула, назвао „претераном“.