Русија и Кина потписале споразуме о сарадњи у више сфера

08-11-2016 09:38:09 | | / vostok.rs |


Власти Русије и Кине намеравају да предузму додатне намере за повећање трговинског промета до двеста милијарди долара у наредних три до седам година, саопштио је руски премијер Дмитриј Медведев.

„Договорили смо се са премијером Државног савета (Ли Кећангом) да предузмемо додатне напоре за стабилизацију рада економске сарадње како би се постепено дошло до тих контролних цифри које су биле означене пре неколико година. Мислим на 200 милијарди долара трговинског обрта у наредних три, пет, седам година“, рекао је Медведев на крају састанка са Ли Кећангом.

Кина је у периоду јануар–август 2016. године била главни трговински партнер Русије међу земљама Далеког истока. Трговински промет са њом је износио 40,2 милијарде долара. „Ако говоримо о трговинском билансу, изгледа да је актуелна ситуација релативно добра, упркос чињеници да је прошле године забележен известан пад. Ове године, трговинска размена је већ премашила 40 милијарди долара“, рекао је руски премијер.

Он је додао да ће Москва и Пекинг повећати удео националних валута у званичним уговорима.

„Сматрамо да је веома важно за међусобну трговину да повећамо удео националних валута у званичним уговорима. Ситуација се променила, јуан је постао резервна валута и званично је признат од стране кључних глобалних финансијских институција, што пружа додатне могућности“, поручио је Медведев. Русија и Кина су потписале споразуме о сарадњи у више сфера.