Захарова о одговору Амбасаде САД

08-11-2016 05:23:12 | | / vostok.rs |


Представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова коментарисала је изјаву Амбасаде САД да америчке власти не ограничавају руске дипломате да прате председничке изборе.

Захарова је на својој фејсбук страници објавила званичну ноту Стејт департмента САД, која је послата као одговор на захтев Русије за дозволу да се упозна са искуством америчких избора. Она је објаснила да је Стејт департмент препоручио руским дипломатама да се обрате ОЕБС-у и повежу са посматрачима из те организације.


„Учешће у том формату не предвиђа проучавање искуства земље домаћина и не даје могућност да се утиче на припрему коначног извештаја ОЕБС-а о изборима“, рекла је Захарова.

Осим тога, она је нагласила да су власти неких држава на изборима 2012. године забраниле посматрачима ОЕБС-а да присуствују гласању и ове године, према медијским информацијама, ситуација ће се поновити. Раније је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков изјавио да Москва сматра неприхватљивим ограничавање приступа бирачким местима у САД руским дипломатама. Амбасада САД у Москви назвала је ту изјаву неоснованом.