Врховни суд прихватио жалбу Владе о „брегзиту“

09-11-2016 08:36:01 | | / vostok.rs |


Британски Врховни суд дао је Влади право да поднесе жалбу на одлуку лондонског Високог суда, који је прошле седмице одлучио да је неопходна потврда Парламента за покретање процедуре изласка земље из ЕУ.

Како је наведено у саопштењу Врховног суда, заседање ће бити одржано од 5. до 8. децембра, а у њему ће учествовати 11 судија. Заседањем ће председавати председник Врховног суда, лорд Дејвид Нојбергер.

„Пресуда неће бити донета пре завршетка овог заседања, а биће објављена касније, највероватније наредне године“, наведено је у саопштењу. У понедељак је министар за „брегзит“ Дејвид Дејвис саопштио да је молба Владе да се убрза процедура разматрања жалбе прихваћена: жалбу ће одмах размотрити Врховни суд, заобилазећи Апелациони суд. Британска премијерка Тереза Меј је, ипак, очекивала да ће одлука о жалби бити усвојена већ почетком децембра и на основу тога је изјавила да је планирани рок за иступање из ЕУ у случају позитивног одговора Врховног суда крај марта. Уколико Врховни суд одложи пресуду за следећу годину, рок почетка процеса „брегзита“ такође би могао да буде продужен.