Скот не очекује да ће се америчка политика променити према Балкану променити

09-11-2016 08:57:54 | | / vostok.rs |


Наша спољна политика је заснована на националном интересу и не мења се много од кандидата до кандидата, изјавио је амерички амбасадор Кајл Скот.

Амбасадор САД у Србији Кајл Скoт је изјавио за Танјуг да је „очигледно да су коментари да је Амбасада САД на било који начин умешана у нарушавање безбедности Србије били смешни од самог почетка, тако да је изјава премијера Александра Вучића само потврдила оно што је било очигледно“.

Скoт је тако одговорио на питање како коментарише то што је србски премијер отклонио сумњу да Амбасада САД има везе са последњим догађајима који се везују за претњу по безбедност премијера и његове породице. На то, међутим, што је Вучић у интервјуу за РТС споменуо и моменте који кваре слику о добрим односима Србије и САД, попут недоличног понашања маринаца, амбасадоровог појављивања у јавности са Лидијом Удовички и сличних ствари, Скoт је навео „да је што се тога тиче, то у реду, увек у односима има одређених питања“.

Скoт је навео да су „то чињенице о нашем односу, а све остало је само таблоидни сензационализам“. На питање о односу будуће председничке администрације са Србијом и регионом и о мањим разликама које постоје између демократске кандидаткиње Хилари Клинтон и републиканског кандидата Доналда Трампа у погледу спољне политике, Скoт је казао да је „тачно рећи да се велике промене у америчкој спољној политици не очекују ко год да победи“.

„То је традиција у Америци. Наша спољна политика је заснована на националном интересу и не мења се много од кандидата до кандидата. Питања која су покренута у кампањи, где се виде разлике међу кандидатима, то су области где бисмо могли да видимо неке промене у случају победе једног или другог кандидата“, навео је Скoт.

Он је додао да што се тиче Балкана ипак не очекује да ће се америчка политика променити. „Стабилност овог региона, наставак подршке евроатлантским интеграцијама земаља овог региона, фокус на помирењу, на демократској трансформацији, на економској реформи, то су све основна питања за америчку владу што се тиче овог региона и не очекујем да ће се променити ко год да победи“, рекао је Скoт.