Хан: Од нормализације односа са Косовом зависи темпо преговора о приступању ЕУ

09-11-2016 02:12:58 | | / vostok.rs |


Комесар Европске уније за преговоре о проширењу Јоханес Хан оцењује да је Србија направила важне кораке напред, који су довели до отварања четири поглавља у приступним преговорима, међу којима су она која се односе на владавину права и нормализацију односа са Косовом.

„Укупан темпо преговора о приступању биће у великој мери заснован на напретку у те две области“, додао је Јоханес Хан.

Представљајући извештај о напретку Србије пред Одбором за спољне послове Европског парламента у Бриселу, Хан је поновио да је Србија имала активну и конструктивну улогу у решавању последица миграционе кризе, иако је и сама била погођена таласом миграната. Хан је, одговарајући на коментаре посланика, похвалио све земље Западног Балкана за остварени напредак, али и поручује да се посебна пажња у наредном периоду мора посветити економском развоју.

Он је казао да је неопходно обратити посебну пажњу на економски развој Западног Балкана, јер се ради о региону са високом стопом незапослености, посебно младих. Према његовим речима у региону је присутан значајан одлив мозгова, одлазак младих, због чега је Берлински процес посветио посебну пажњу појачаној сарадњи у области размене младих, и то не само студената, већ и занатлија и предузетника.

Економски развој, како је нагласио, јесте важан, јер само тај развој може да има подстицајни ефекат за побољшање владавине права. Хан је нагласио да инвеститори неће доћи ако нису сигурни да функционишу правосуђе и законодавство, што је битно и при доношењу одлуке грађана да се пословно осамостале. „Видим позитиван развој у свим земљама региона, али и поједине проблеме. Међутим, ни ’Рим није саграђен у једном дану‘. Постоје дефицити који се не смеју негирати“, додао је он.

Хан је посебно указао на поштовање мањинских права, истичући да је то основни елемент приступних преговора, где је неопходно да се друштва даље развијају, пошто се не ради само о усвајању закона, већ о њиховој примени.

Истовремено је указао да ЕУ мора да ојача видљивост својих инвестиција, јер је она највећи донатор у том региону, али то грађани често не спознају. Хан је такође навео да ће наредни извештај о напретку бити представљен 2018. године, пошто је одлучено да се промени термин објављивања. „Одлагање објаве следећег извештаја има везе са планом да променимо термин објављивања са јесени на пролеће. Због тога ће следећи извештај бити поднет на пролеће 2018. године“, најавио је Хан.