Двадесет мишева биће послато на Међународну космичку станицу ради истраживања

10-11-2016 04:15:31 | | / vostok.rs |


Двадесет мишева биће послато на Међународну космичку станицу следеће године ради проучавања утицаја фактора космичких летова на организам у оквиру заједничког руско-америчког експеримента, најавио је заменик директора Института за биомедицинске проблеме Руске академије наука Владимир Сичов.

„Идеја експеримента је да се 20 мишева пошаље на космички брод. Они ће тамо провести 30 дана, а затим ће се живи вратити на Земљу“, рекао је Сичов.

Овај експеримент је сличан слању животиња у космос на космичкиом броду „Бион М“ 2013. године. Тада је Русија у космос послала читав зоолошки врт: 45 мишева, 15 гекона, осам монголских пужева, 20 пужева и рибља јајашца. Сичов је додао да ће руски космонаути у новом стакленику на Међународној свемирској станици покушати да узгоје паприку, а потом и пшеницу и зелену салату.

„Нова стаклена башта ’Лада 2‘ биће постављена у децембру на МКС и започеће нови низ експеримената, а први експеримент ће бити прилично тежак, јер такви усеви никада нису узгајани у свемиру. У питању је слатка паприка, а затим ћемо се бавити пшеницом и салатом“, додао је Сичов.