Џонсон: Британија жели да Косово буде сила мира и стабилности

10-11-2016 04:19:57 | | / vostok.rs |


Министар спољних послова Велике Британије Борис Џонсон данас је боравио код сепаратистичких власти у Приштини где је на свечаној седници такозване "Скупштине Косова" поручио да је сарадња са Специјалним судом за ратне злочине ОВК од изузетне важности

„Потребни су озбиљни напори да се признају грешке из прошлости. И можемо слободно рећи да сви који су криви, на обе стране, морају бити у затворима, то ћу рећи и у Београду. И због свега наведеног, веома је битна сарадња Косова са Специјалним судом за ратне злочине, иако је за многе то тешко питање. Ми ћемо помно пратити рад Специјалног суда“, рекао је Џонсон, наводи РТК2.

Џонсон је, како преноси та телевизија, рекао да „Британија жели да Косово буде сила мира и стабилности у целом Западном Балкану, а то мора укључити и успостављање нормализације односа са Србијом“.

„Ја разумем прошлост, била је пуна бола и ја сам то видео, не очекује се ни од једног друштва да та сећања избрише. Косово и Србија деле заједнички интерес, што је нормализација односа, и за то је неопходна политичка храброст и визионарска политика, али не сумњам да се она може остварити“, рекао је Џонсон.