Русија и НАСА потписале споразум о обуци посада за мисије на друге планете

11-11-2016 09:49:13 | | / vostok.rs |


Русија и НАСА потписале су споразум о програму копнене изолације за обуку посаде астронаута за будуће мисије на друге планете, изјавио је директор Института за биомедицинске проблеме (ИБМП) Руске академије наука Олег Орлов.

„Припремљен је петогодишњи програм одржавања изолационих експеримената. Са НАСА је већ потписан споразум“, рекао је Орлов.

Први експеримент у оквиру идеологије стварања Међународног центра за међупланетарне летове одржаће се у јесен 2017. године, истакао је Орлов. Према његовим речима, комплекс међународног центра ће прорадити у блиској будућности.

ИБМП је представио пројекат у оквиру којег се планира да се до 2021. спроведе неколико експеримената копнене изолације у трајању од неколико недеља до годину дана. Највећи изолациони експеримент који је Русија спровела у сарадњи са Европском свемирском агенцијом био је „Марс 500“. Током треће фазе пројекта који је симулирао лет на Марс, шест добровољаца провело је у специјалном комплексу 519 дана. Експеримент је успешно завршен у новембру 2011. године.