Белгија би могла укинути санкције Русији

11-11-2016 10:34:45 | | / vostok.rs |


Комисија за спољне послове Представничког дома федералног парламента Белгије одређује датум разматрања нацрта резолуције којом се власти те краљевине позивају на иницирање укидања санкција ЕУ против Русије, изјавио је аутор документа посланик Алдо Каркаси.

„Тражио сам да се пренесе дискусија и чекам одређивање датума“, рекао је белгијски парламентарац. Дискусија у почетку планирана за октобар, а сам нацрт документа Каркаси је дао на разматрање доњем дому парламента још летос.

„Урадио сам праву ствар (што сам тражио да се одложи разматрање), зато што избор господина Трампа за председника САД може у великој мери убудуће да промени ситуацију (са санкцијама Русији)“, истакао је посланик опозиционе Народне партије.

Он сматра да резолуција позива белгијску владу да се „на нивоу власти Европске уније постави питање укидања економских санкција Русији“. Каркаси наводи да ће се увођењем овог документа у парламент „отворити расправа о санкцијама, које на првом месту наносе штету белгијским компанијама, а посебно произвођачима воћа и поврћа, који су више од осталих погођени овим санкцијама“.

У документу се наводи да Русија није страна у грађанском сукобу на истоку Украјине и извршава своје обавезе за његово решавање. Нацрт позива на увођење санкција „Кијеву, који очигледно крши своје обавезе“, а Русију назива „пријатељем и савезником“ у борби против тероризма.

Односи Русије и Запада погоршали су се због ситуације у Украјини. Крајем јула 2014. ЕУ и САД су од појединачних санкција против одређених физичких лица и компанија прешле на мере против целог сектора руске економије. Као одговор на то, Москва је ограничила увоз хране из земаља које су подржале санкције.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут