Могућ састанак Трампа и Путина у Прагу

12-11-2016 09:14:06 | | / vostok.rs |


Председник Милош Земан позвао је Доналда Трампа да посети Чешку Републику, након чега је бивши амбасадор Чешке у САД и у Русији Петер Коларж наговестио да би у Прагу могао да се одржи самит Путин-Трамп.

Земан би могао да постане посредник између Русије и САД, сматра бивши сенатор и заменик министра правде Чешке Републике, политиколог Јиржи Вивадил.

„Ако би Милошу Земану пошло за руком да организује самит Владимира Путина и Доналда Трампа у Прагу, то би било сјајно. Не мислим да је ова идеја неостварива. Фигура Земана у улози посредника у односима између Русије и САД је сасвим оправдана: у Москви он ужива поверење и цене га. Не заборавимо да је Земан прихватио Путинов позив и присуствовао 70. годишњици Дана победе“, изјавио је Вивадил за Спутњик.

Чешки политичар је додао и да је Трамп и приватно био повезан са Чешком Републиком, а да то такође игра позитивну улогу. „Прва Трампова жена је бивша чешка манекенка Ивана Трамп, а њихова кћерка Иванка је активно учествовала у очевој кампањи. Чешку добро познаје нови председник САД“, сматра Вивадил.

Према његовом мишљењу, избор Трампа за председника САД може кардинално да промени ситуацију на светској сцени.

„Сматрам да ћемо бити сведоци нове епохе у међународним односима. То би, између осталог, могло да значи и отопљавање односа између Русије и САД. Председник Путин и изабрани председник САД Трамп могли би мирно да се договоре о свему: и о политици на Блиском истоку, али и о проблемима у Европи. Уверен сам и да Трамп жели да уреди и побољша односе са Русијом, што је уосталом он и наговестио током своје изборне кампање. То је свакако јако битно, имајући у виду да је са друге стране, Клинтонова махала именом ’Путин‘ као да прети бомбом. Сматрам да ће један од приоритетних корака новог председника САД бити нормализација, па чак и успостављање пријатељских односа са Москвом“, закључио је Вивадил.