Давенпорт спремио образложење на србском језику

12-11-2016 02:36:49 | | фото: ТАНЈУГ/ vostok.rs |


Шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Давенпорт каже за
РТС да је након што му посланици СРС-а и покрета Двери нису допустили да представи Извештај ЕК о напретку Србије, рекао да је спреман да се врати у Скупштину и саслуша мишљења посланика.

Мајкл Давенпорт је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је обавестио председницу Скупштине Мају Гојковић шта се десило на седници Одбора за европске интеграције.

"Јасно кажем да сам спреман да се вратим на њен позив у Скупштину, на конкретан разговор", рекао је шеф Делегације ЕУ у Србији.

Нагласио је да је увек спреман за разговор на позив председнице, али, како каже, треба да се успостове услови за разговор.

Према његовим речима, парламент има улогу у свакој демократији, и у Србији има битну улогу у свим процесима приступања Европској унији.

"Зато поздрављам сваку прилику да разменимо мишљење. Одбор ме је позвао на разговор у складу са праксом због тога што превод на србски језик захтева још неколико дана интензивног рада. Одбор је зато одмах позвао амбасадора да најбитније тачке представи након уручења премијеру", истакао је Давенпорт.

Нагласио је да Делегација ЕУ жели да чује ставове посланика и понавља да је спреман на разговор, као и претходни амбасадори.

"Захвалио сам се на позиву у Скупштину. Врло поштујем улогу парламента у свим аспектима живота, нарочито што се тиче европских интеграција", истакао је шеф Делегације ЕУ у Србији.

Коментаришући замерке посланика да документ није достављен на србском језику и да "није логично да нас Британац убеђује да треба да идемо у Унију", Давенпорт је рекао да је образложење спремио на србском језику и додао да он јесте Британац, али и грађанин ЕУ.

"Велика Британија је и даље чланица ЕУ са свим правима и обавезама чланства. Настављам да обављам посао акредитованог амбасадора ЕУ, као и остали амбасадори", нагласио је шеф Делегације ЕУ у Србији.