НАТО се прибојава да ће Трамп смањити присуство америчких трупа у Европи

13-11-2016 09:29:18 | | / vostok.rs |


НАТО се прибојава да ће Доналд Трамп као председник САД смањити присуство америчких трупа у Европи, преноси „Шпигл“.

Лист наводи да је то један од сценарија који су описани у извештају генералног секретара Пакта Јенса Столтенберга који осећа „огромну“ забринутост због избора америчког милијардера за председника. „Нигде забринутост због избора Трампа за председника САД није толико велика као у НАТО-у. Сада Алијанса помера свој самит заказан за пролеће“, наводи се у чланку. Столтенберг се већ био припремио да ће председница бити Хилари Клинтон, а на пролећном самиту намеравао је да јој честита на избору, пише „Шпигл“. Међутим, после победе Трампа на изборима, НАТО је одлучио да одложи свој самит за лето.

Осим повлачења америчких трупа, Столтенбергов штаб разматра и друге могуће сценарије, а посебно онај да Трамп може да поништи сагласност за ротацију америчких војника у Источној Европи.

„Најповољнији“ сценарио који се помиње у извештају штаба заснован је на чињеници да ће нови амерички председник инсистирати на повећању трошкова европских земаља за сопствену одбрану. Управо о томе је милијардер летос говорио у интервјуу за „Њујорк тајмс“, наводећи да многе чланице НАТО-а „не плаћају рачуне“. Тада су неки новинари дошли до закључка да ће Трамп као председник одбити да помогне земљама Алијансе у случају војног сукоба, уколико оне не испуне своје обавезе.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут