Не смемо на рачун пута у ЕУ да кваримо односе са Русијом и Кином

13-11-2016 10:09:08 | | / vostok.rs |


Шеф српске дипломатије Ивица Дачић поновио је данас у Торонту да Србија жели да иде ка Европској унији, али упозорио да на том путу има доста проблема, нарочито условљавања ЕУ.

„Знате да желимо да идемо ка ЕУ, али знате и да ту има доста проблема, нарочито условљавања ЕУ која су за нас прилично непредвидива, често се мењају и веома често се тичу наше најболније тачке, а то је Косово, односно нашег територијалног интегритета и суверенитета“, рекао је Дачић на пријему у Конзулату Србије у Торонту. Министар спољних послова је навео да је за Србију битно и да налази што више пријатеља у свету, али и да сачува пријатеље које сада има.

„То значи да не смемо на рачун пута у ЕУ да кваримо наше односе са неким нашим традиционалним пријатељима, као што су Русија и Кина, јер нас оне подржавају у УН у вези са Косовом“, додао је Дачић. Он је рекао и да је за Србију битно да са Канадом успостави што боље односе, да склопи неке споразуме, међу којима и о ваздушном саобраћају, али да „мало разговара и о рестриктивној политици коју Канада има према србским грађанима који желе да путују у Канаду“.

„Током ове посете говорићемо о релаксацији визног режима, али и о економској сарадњи, јер постоји велики број канадских компанија које су заинтересоване за пословање у Србији, посебно из области рударства и енергетике“, казао је Дачић.

Он је изразио и очекивање да ће у наредним годинама дијалог између две земље бити редован, а да је ова посета, која траје до 15. новембра, добра прилика за рестартовање односа са Канадом. Шеф српске дипломатије је навео и да су односи Србије и Канаде веома битни, не само јер је Канада велика земља него и што „велики број наших људи живи“ тамо. Према званичним подацима, у Канади је 70.000 Срба, а Дачић је сигуран да их има више „барем дупло“.