Шиф британског Генералштаба сматра да ће НАТО наставити да постоји

14-11-2016 07:56:14 | | / vostok.rs |


Шeф британског Генералштаба Стјуарт Пич сматра да ће НАТО наставити да постоји упркос критикама новоизабраног председника САД Доналда Трампа.

Трамп је током предизборне кампање говорио да САД НАТО-у плаћа више него све остале чланице, те да би то требало да се у будућности промени.

Истовремено, генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг упозоравао је Трампа да ово није најбољи тренутак да САД окрену леђа НАТО-у, будући да је управо овај тренутак један од најтежих за безбедност ЕУ.

„НАТО је веома чврста и стабилна организација. Она осигурава колективну безбедност и сматрам да је јако важно да сви поштују своје обавезе. Сигуран сам да ће сви то учинити уколико то буде било неопходно“, рекао је Пич.

Он је такође сигуран да ће новоименовани шеф уједињеног комитета америчке војске наставити да подржава постојање НАТО-а. „Имамо јако дубоке односе са САД када је реч о војној сарадњи. Те везе су сигурне и оне ће такве и остати. Избор Трампа на место председника је само једна епизода у америчкој историји“, рекао је Пич.