ЕУ за партнерство са САД на основама наших принципа, вредности и интереса

14-11-2016 08:14:33 | | / vostok.rs |


Министри спољних послова ЕУ заложили су се за снажно партнерство са САД на основама "наших принципа, вредности и интереса".

То је објавила висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини. Могерини је то објавила на свом Твитер налогу после неформалне вечере министара спољних послова ЕУ, на којој су размењени ставове о даљем путу у односима између ЕУ и САД после избора Доналда Трампа за новог америчког председника.

Агенција АП је пренела да су се министри у Бриселу сложили да ће морати да сачекају и виде какве ће потезе новоизабрани председник САД повући у наредним недељама, као и да је неопходно радити на јачању европске улоге у светским питањам све док будући трансатлантски односи не постану јаснији.

Они су истакли важност поштовања избора америчких гласача и успостављања контакта са Трамповим прелазним тимом. Састанак је одржан на позив високе представнице Федерике Могерини. Било је планирано да министри одрже редован месечни састанак у Бриселу у понедељак, у чијем фокусу је требало да буде Турска, али неочекивана Трампова победа изазвала је забринутост у Европи. Претходно, на дан његове победе на председничким изборима у САД, истакнути званичници Европске уније Доналд Туск и Жан-Клод Јункер позвали су Трампа на самит ЕУ-САД и истакли да је "данас важније него икада да се ојачају трансатлантски односи".

ТАНЈУГ