Путин и Меркелова разговарали о Украјини и Сирији

15-11-2016 10:22:26 | | / vostok.rs |


Руски председник Владимир Путин разговарао је са немачком канцеларком Ангелом Меркел о ситуацији у вези са транзитом руског гаса до европских потрошача преко Украјине, саопштила је прес-служба Кремља.

„Одржан је телефонски разговор председника Русије Владимира Путина и савезног канцелара Немачке Ангеле Меркел. Темељно је размотрена ситуација у вези са транзитом руског гаса европским потрошачима преко територије Украјине“, наводи се у саопштењу.

Путин је скренуо пажњу на чињеницу да би због хладне зиме коју предвиђају метеоролози могло доћи до повећаног ризика неовлашћене селекције дела руског гаса који се испоручује у Европу од стране Украјине у сагласности са постојећим уговорима. Договорено је да ће о овом питању разговарати представници Европске комисије, Министарства енергетике Русије и „Гаспрома“.

О нарушавању режима тишине у Донбасу Лидери Русије и Немачке изразили су забринутост због константног кршења режима тишине у Донбасу, наводи се у саопштењу прес-службе.

„Током размене мишљења о украјинским питањима наглашен је значај наставка заједничког рада за реализацију Минског споразума, укључујући и резултате састанка на највишем нивоу у „нормандијском формату“ који је одржан 19. октобра у Берлину. У том контексту изражена је забринутост због непрекидног кршења режима тишине у Донбасу“, пише у саопштењу.

Путин и Меркелова су разговарали и о ситуацији у Сирији, као и неким темама билатералне природе, додаје се у саопштењу. Питање решавања ситуације у Донбасу расправља се, између осталог и на састанцима Контакт групе у Минску, која је од септембра 2014. усвојила три документа којима се регулишу кораци за деескалацију сукоба. Међутим, размена ватре се наставља и након споразума о примирју сукобљених страна.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут