Хаг: Прикључење Крима изједначeно са оружаним конфликтом између Русије и Украјине

16-11-2016 10:02:55 | | / vostok.rs |


У извештају о прелиминарној истрази тужиоца Mеђународног кривичног суда Фату Бенсуда прикључење Крима је изједначeно са оружаним конфликтом између Русије и Украјине, међутим Русија се не налази под јурисдикцијом Хашког трибунала, јер није ратификовала његов статут.

„Према информацијама које добијамо ситуација на територији Крима и Севастопоља се може изједначити са међународним оружаним конфликтом између Украјине и Руске Федерације. Тај међународни оружани конфликт је почео 26. фебруара 2014. године када је Русија употребила Оружане снаге ради стављања дела територије Украјине, без њене сагласности, под своју контролу“, наводи се у извештају који је објављен на сајту Хашког трибунала.

Према извештају, закон о међународним оружаним конфликтима се може применити и након 18. марта 2014. године у истој мери као што ситуација на територији Крима и Севастопоља може бити еквивалентна стању окупације које се наставља. „Преузимање управљања над Кримом од стране Руске Федерације се десило без борби. Руска војска је била искоришћена за успостављање контроле над територијом, укључујући украјинске војне базе и владине зграде, и средином марта Влада Украјине је почела да повлачи војне јединице, које су се налазиле у кримским базама, на главну територију земље“, наводи се у извештају.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут