Пјонгјанг: Најбитније је да САД прекину своју непријатељску политику

17-11-2016 08:21:04 | | / vostok.rs |


Министар спољних послова Северне Кореје Ким Јонг Хо изјавио је да та земља не мари ко је председник Сједињених Америчких Држава, али радије желе да знају да ли ће САД окончати своју "непријатељску политику", преноси АП.

"Најбитније је то да ли ће САД имати вољу да прекину своју непријатељску политику према Северној Кореји", рекао је Ким на конференцији за новинаре у седишту Уједињених нација (УН) у Њујорку, одржаној након заседања комитета УН о нацрту Резолуције о "распрострањеном и грубом кршењу људских права" у азијским земљама.

Северна Кореја раније је осудила САД и Јужну Кореју за припремање рата, тако што годишње одржавају заједничке војне вежбе, преноси Ројтерс. Новоизабрани председник САД Доналд Трамп у мају је казао да намерава да разговара са севернокорејским лидером Ким Џонг Уном, како би зауставио нуклеарни програм Пјонгјанга. Северна Кореја је под санкцијама УН од 2006. године, а у марту ове године те санкције су продужене након нуклеарне пробе одржане у јануарау и фебруару ове године.