Русија предлаже УН-у да пажљивије проучавају спровођење хуманитарних операција у Алепу

17-11-2016 09:15:27 | | / vostok.rs |


Русија препоручује Уједињеним нацијама да пажљивије проуче спровођење хуманитарних операција у Алепу са свим учесницима сукоба, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије.

У среду је заменик руског министра спољних послова Генадиј Гатилов разговарао са замеником специјалног изасланика генералног секретара УН за Сирију Рамзијем Езелдином Рамзијем.

„Разматрани су начини за реанимирање политичког процеса у Сирији у условима дуге паузе у међусиријским преговорима. Констатован је значај што скоријег наставка дијалога свих сиријских снага које су заинтересоване за окончање сукоба и постизање споразума на основу резолуције Савета безбедности УН и одлуке Међународне групе за подршку Сирији, потреба за одржавање државних институција, побеђивање терориста и повратак на миран живот“, наводи се у документу.

Осим тога, Гатилов и Рамзи су детаљно разматрали хуманитарну проблематику.

„Руска страна изразила је жаљење што хуманитарне паузе у Алепу нису искоришћене да би се источни делови града снабдели хуманитарном помоћи и да би се евакуисали рањени и болесни. Представницима УН предложено је да јасније разраде модалитете таквих операција са свим сукобљеним странама“, саопштило је руско министарство.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут