Клепер: Не видим велике перспективе у погледу Минског споразума

18-11-2016 02:17:55 | | / vostok.rs |


Шеф америчких обавештајаца Џејмс Клапер је поднео оставку на ту позицију после избора Доналда Трампа за председника САД. Он је предао писмо у ком наводи разлоге за подношење оставке.

Он је додао да се осећа „прилично добро“ пошто је поднео оставку. Аналитичари верују да је он на тај начин желео да пошаље поруку будућој администрацији Доналда Трампа да је неопходна бржа транзиција власти.

Клепер је изјавио да не види велике перспективе Минског споразума о Украјини.

​„Не видим велике перспективе у погледу Минског споразума“, рекао је он на саслушању у специјалном одбору за обавештајне службе Представничког дома америчког Конгреса. Клепер је констатовао да је повећан „број нарушавања примирја у Донбасу“.

Он сматра да ће обе стране (Русија и Украјина) предузети мере у том правцу.

„Претпостављам да ће Руси сада подржавати своје присуство у Донбасу“, изјавио је Клепер одговарајући на питање о процени будућих акција Русије у Украјини.

Говорећи о сајбер-нападима на америчке сервере које су наводно извели руски хакери, Клепер је рекао да „не очекује значајну промену у понашању Русије“ када Трамп постане председник. Позивајући се на изјаве америчке обавештајне заједнице да Русија стоји иза хаковања сервера Националног комитета америчке Демократске партије и система везаних за председничке изборе у САД, Клепер је рекао да су „имали добре разлоге за такве изјаве“. „Руси су веома активни и агресивни још од совјетских времена и претпостављам да ће наставити то да раде“, истакао је он.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут