Објављена шира листа кандидата за „Букера“

01-08-2014 05:27:50 | | / mojenovosti.com |

У среду, 23. јула објављена ле лонг-листа која обухвата 13 кандидата за овогодишњу британску књижевну наград „букер„ (Man Booker prize ) чија је географија први пут крочича иза граница Комонвелта, Ирске и Зимбабавеа, саопштено је на сајту Букера.

Како јавља ВВС,ове године међу ауторима са лонг-листе , осим Британаца само један писац представља Комонвелт-Ричард Фланаган (Richard Flanagan ) из Аустралије са делом „The NarrowRoad to the Deep North“.

На спсику су чак четири аутора из САД: Карен Джој Фаулер (Karen Joy fowler: “We Are All Completely Beside Ourselves“ ), Ричард Пауерс (Richard Powers: “Orfeo“), Џошуа Ферис ( Joshua Ferris: “To Rise Again at a Decent Hour„ и Сири Хуставедер (Siri Hustvedet: “The Blazing World„ ).

Од досадашњиг добитника „букера„, на награду претендују Ховард Џејкобсон из Велике Британије ( Hovard Jacobson ) који је био лaуреат 2010., a сада је номинован за дело: “Ј“. Истовремено у ужи списак за награду нису ушла дела таквих познатих аутора као што су Јен Макјуен и Дона Тарт.

Ужи избор букера биће објављен 9. септембра, а име лауреата ће се знати 14. октобра.

Остали кандидати са дугог списка за букер 2014.
Из Велике Британије :
Пол Кингсуорт ( Paul Kingsuort:“Ther Wake „ ), Дејвид Митчел (David Mitcholl:“The Bobe clocks „ ), Дејвид Николс (David Ncholls :“Us „ ),Нил Макхерџи ( Nel Mukkherjee ),Eлај Смит (Ali Smith:“ Hov to be Both „).
На лонг –листи су и два аутора из Ирске: ирско –амерички писац Џозеф О'Нил (Joseph O'Nila:“The Dog „ ) и Најл Виљемс (Niall Williams : “History of the Rain „). Подсећамо да је награда „букер“ установњена 1968.г. и до ове сезоне је додељивана једном годишње за најбоље дело написано на енглеском језику, а право конкуреције имали су само држављани Велике Британије,Ирске или неке од земаља Комонвелта.Лауреат добија 50 хиљада фунти, а сви финалсити, укључујући и победника по 2,5 хиљаде фунти .

Прве награде „букера „ додељене су 1969. г, а четири алурета су касније добили Нобелову награду за књижевност: Виљем Голдинг,Надин Гордимер,Видиадхар Најпол и Џон Кутзе.

Традиционално се жири именује сваке године и чине га историчари и теоретичари књижевности, истакнути научници и представници друштвеног живота.

„Букера „ за 2013. годину је добила 28 .-ишња списатељица са Новог Зеланда Елеонора Катон , која је постла најмлађа лауреаткиња у историји награде, а њен детективски роман од 832 странице „Светлост „ ( Тhе Luminaires ), написан у стилу викторијанске епохе о загонетном убиству у време златне грознице на Новом Зеланду 1866.- је најдужи награђени роман од кад се „букер „ додељује.

Додајмо још и то да је 2005. г. осонован и Међународни „букер“који се додељује два пута годишње писцима ван Велике Британије за књиге написиане на енглеском и касније преведене на неки други језик .

Бранко Ракочевић