Захарова: Москва спремна да сарађује са новом америчком администрацијом

18-11-2016 03:01:41 | | / vostok.rs |


Москва је спремна да сарађује са новом америчком администрацијом уколико Вашингтон покаже одговарајући интерес, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„Уколико буде формиран тим новог председника САД и објављен одговарајући курс и сарадња са Русијом, ми смо спремни, и развијаћемо га“, рекла је Захарова.

Она је истакла да не очекује да у том правцу све буде лако и једноставно. Многе несугласице ће остати.

„Није питање да ли оне постоје или не. Питање је да ли желимо да их превазиђемо, да нађемо оне области у којима можемо да радимо заједно, или уопште ништа не желимо. Ми смо за први приступ“, рекла је портпаролка руског министарства.

Контакти Русије и САД о Сирији нису се прекидали Москва и Вашингтон никада нису прекидали контакте о Сирији, изјавила је Захарова.

„Хајде да покушамо да будемо објективни: упркос оном што смо чули из Беле куће, Пентагона и других релевантних служби, ни на један једини дан није прекинут контакт са америчком страном“, истакла је Захарова.

Она је навела да су „то били контакти у Женеви, контакти међу представницима војске, специјалних служби, то су били разговори готово сваке недеље између министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова и америчког државног секретара Џона Керија“.

„Ми нисмо прекидали контакте и намеравамо да их подржимо, да их преокренемо, упркос чињеници да је ово одлазећа администрација, ми се са поштовањем односимо према колегама и настављамо дијалог са њима“, закључила је она.