Брегзит и Трамп имали негативан утицај на инвестициону климу у земљама АПЕК

19-11-2016 08:25:17 | | / vostok.rs |


Одлука Велике Британије да напусти Европску унију и победа Доналда Трампа, који је изразио свој протекционистички став о трговинској политици, на председничким изборима у САД имали су негативан утицај на инвестициону климу у привредама земаља Азијско-пацифичке економске сарадње, изјавио је председавајући Самита АПЕК Алфонсо Бустаманте.

Самит лидера АПЕС одржава се у главном граду Перуа Лими и окупио је 21 пацифичку државу, укључујући Русију и САД. Овај догађај требало би да кулминира састанком економских лидера АПЕС 18. и 19. новембра.

„Видели смо мало ограниченије трансакције унутар земаља АПЕК. Свет данас након изгласавања ’брегзита‘ и америчких избора гледа на тренд затварања граница“, каже Бустаманте.

Глобални форуми, укључујући АПЕК, сада су посебно важни, јер могу да послуже као места за решавање негативних трендова у светској привреди кроз промовисање слободне трговине и економске моделе оријентисане на извоз, додаје он.

„Сведоци смо трендова који указују да, када економије почну да се затварају у себе уместо да се шире, долази до рецесије и споре стопе раста. Морамо то јасно и гласно да истакнемо. Једини начин за раст је кроз отвореност граница“, нагласио је Бустаманте.

АПЕК је основан 1989. за промоцију слободне трговине широм азијско-пацифичког региона. Један број држава-чланица АПЕК преговара о трговинском споразуму Транспацифичко партнерство, који тренутно чека на верификацију. Изгледи да Сједињене Америчке Државе приведу крају договор претрпео је удар након Трамповог избора за председника САД. Током своје изборне кампање Трамп је договор назвао „катастрофом“, критиковао је Трансатлантски трговински споразум САД—ЕУ (ТТИП) и предложио повлачење из Северноамеричког споразума о слободној трговини (НАФТА) да би покушао да сачува послове у САД.