Столтенберг позвао чланице НАТО-а да се боре против руске пропаганде

21-11-2016 03:39:51 | | / vostok.rs |

Изабрани председник САД Доналд Трамп уверио је у телефонском разговору генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга да Алијанса има његову чврсту подршку.

„Трамп је изразио чврсту подршку НАТО-у од стране САД“, рекао је Столтенберг, говорећи на седници европског парламента. Раније је генерални секретар НАТО-а изјавио да очекује од нове америчке администрације очување курса за осигурање лидерства земље у војном блоку.

Он је изразио наду да ће Трамп испуњавати своје обавезе, нагласивши да су европски чланови Алијансе већ повећали расходе за одбрану, као што тражи Вашингтон. Током своје изборне кампање Доналд Трамп је назвао НАТО „застарелом организацијом“.

Између осталог, бригу републиканца је изазвало то што САД плаћају више од осталих земаља-чланица Алијансе.

Столтенберг је позвао земље-чланице Алијансе да се боре против руске пропаганде.

„У великом степену одговорност је земаља-чланица НАТО-а да се боре против пропаганде и учествују у дебатама и дискусијама путем којих се супротстављамо свим оптужбама и изјавама Русије“, рекао је он, говорећи на седници парламентарне скупштине. Према његовим речима, НАТО, као организатор, нема намеру да одговора „пропагандом на пропаганду“.