Руски научници пронашли начин да добијају злато из угља

22-11-2016 07:10:05 | | / vostok.rs |


Научници Амурског научног центра Руске академије наука, одељење Далеког истока, пронашли су начин за извлачење до једног грама злата из сваке тоне искоришћеног угља. Експериментална опрема већ постоји, и планирано је да буде постављена на једној од котлова ове године, саопштила је прес-служба РАН Далеког истока.

Научници Амурске области већ 15 година анализирају састав угља са различитих места у региону и објаснили су да свака тона чврстог горива из Јерковецког басена садржи око грам тог драгоценог метала.

„На филтерима се таложе како корисне тако и штетне компоненте. Ако прикључак буде „хватао“ макар половину — то је пола грама по тони, а онда је лако израчунати економски ефекат. Ондосно, изгарањем тоне угља — добили бисмо 1.500 рубаља“, рекао је генерални директор Амурског научног центра за комплексне иновационе технологије Олег Агејев.

Прикључак, чији је експериментални образац већ готов, ради на следећи начин: дим од искоришћеног угља пролази кроз вишестепени систем чишћења. Примесе се најпре перу, затим их „хвата“ филтар, из њих се извлачи концентрат злата, који се затим предаје ради рафинисања.