Шојгу у званичној посети Кини

23-11-2016 08:37:17 | | / vostok.rs |


Министар одбране Русије Сергеј Шојгу стигао је у званичну посету Кини, где ће заједно са замеником председника Централног војног савета Кине Сју Цилјаном у среду водити 21. седницу билатералне међувладине комисије о војно-техничкој сарадњи.

„Током заседања стране планирају да размотре резултате рада током прошле године и да означе примарне задатке у области војно-техничке сарадње у предстојећем периоду“, рекао је новинарима званични представник Министарства одбране Русије Игор Конашенков.

Предвиђено је и потписивање протокола којим ће бити утврђени будући правци сарадње и конкретизовани путеви реализације планираних пројеката, рекао је генерал. Током посете Пекингу руски министар одбране ће разговарати с министром одбране Кине Чан Ванцјуаном.

„На састанку ће бити размотрена актуелна питања међународне и регионалне безбедности, као и војне сарадње двеју земаља“, саопштио је Конашенков.

Руско-кинеска мешовита комисија за војно-техничку сарадњу образована је у складу са споразуму влада двеју земаља од 24. новембра 1992. године. Комисија се окупља једном годишње, у Москви или Пекингу, а њен састав утврђују владе двеју земаља.