Нормализација односа са Лондоном само кроз узајамно уважавање и равноправни дијалог

23-11-2016 09:05:01 | | / vostok.rs |


Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је у телефонском разговору са шефом британске дипломатије Борисом Џонсоном изразио спремност на позитиван одговор Москве уколико Лондон коригује своју политику према Русији, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

„Реагујући на тему коју је покренуо Џонсон у вези с билатералним односима, Лавров је нагласио да нормализација односа мора да се успостави искључиво кроз равноправни дијалог и узајамно уважавање. Као што је председник Русије Владимир Путин рекао приликом сусрета с премијерком Велике Британије Терезом Меј на самиту ’двадесеторице‘ у Кини у септембру, спремни смо да обновимо односе у оној мери у којој су на то спремни наши партнери“, наведено је у саопштењу.

Лавров је, такође, истакао да је неопходно избегавати дејства која могу да изазову ескалацију сукоба у Сирији. Из британског Форин офиса је саопштено да је обавестио Лаврова о забринутости због ситуације у Сирији и позвао га да помогне да се организује хуманитарни приступ у Алепу.

Раније је Борис Џонсон на свом налогу на Твитер саопштио да је током телефонског разговора с Лавровом истакао да постоји забринутост у вези с руским дејствима у Сирији.

„Русија мора да искористи сав свој утицај да би се зауставило насиље у Алепу. Позвао сам, такође, Лаврова да одреагује на хуманитарну ситуацију у Сирији и да дозволи испоручивање хуманитарне помоћи у Алеп“, написао је Џонсон.

Џонсон и Лавров разговарали су, такође, о ситуацији у Украјини.

„Министри су се сложили да је неопходно наставити дијалог о кључним међународним проблемима и билатералним односима“, наведено је у саопштењу британског министарства.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут